Haapsalun-retki 27.-28.8.2016

Helsingin Laivanpäällikköyhdistyksen ja Eesti Kaptenite Klubin perinteellinen tapaaminen oli tänä kesänä 2016 Haapsalussa, sata kilometriä Tallinnasta lounaaseen. Haapsalu on maineikas kylpyläkaupunki meren rannassa. Sillä on erikoinen menneisyys vanhan ruotsalaisasutuksen takia.

Suomesta tulleita retkeläisiä oli kolmekymmentä. Mukana oli niin näitten tapaamisten veteraaneja kuin ensikertalaisiakin: kaiken kaikkiaan edustava joukko, kiitos erityisesti retkelle osallistuneiden puolisoiden!
Suomenlahti ylitettiin menomatkalla Helsingistä Tallinnaan Superstar-aluksella ja paluumatkalla Star-aluksella. Matkat Tallinnasta Haapsaluun ja takaisin sekä kiertoajelut tehtiin samalla tilausbussilla. Suomenkieliset opastukset ja tarvittaessa tulkkaukset olivat tarjolla jokaisessa kohteessa.
Heti tultuamme Haapsalun kaupunkiin aloimme mainion oppaamme johdolla tutustua siihen. Ensin vierailimme pitsikeskuksessa, jossa näimme omin silmin, miten aito Haapsalun pitsihuivi vedetään naisen sormuksen läpi.
Piispanlinna oli vaikuttava muistutus siitä, miten satojen vuosien mittaan paitsi maalliset myös eri suunnista tulleet uskonnolliset vallanpitäjät ovat moneen kertaan vaihtuneet. Legendaarista Valkeaa Daamia emme nähneet Piispanlinnan kastekappelin keskimmäisessä ikkunassa, koska oli upea elokuun aurinkoinen päivä eikä täysikuinen yö.
Rannarootsin museo, Noarootsin-kierros, 1200-luvulla rakennettu kirkko ja siihen kuuluva pappila, von Rosenin kartano… Asiantuntevan yleisoppaamme ja noita kohteita hoitavien ihmisten yhteistyön tuloksena meille avautui parissa päivässä tämän ruotsalaisvaikutteisen alueen menneisyyttä ja nykyisyyttä. Paluumatkalla Haapsalusta Tallinnaan sunnuntaina herkullinen lounas syötiin Laitsen linnassa.
Oma lukunsa oli taas lauantain illanvietto Laine-hotellin illallispöydän ääressä – ja erityisesti sen jälkeen. Virolaiset isännät puolisoineen, jotka olivat mukanamme koko vierailun ajan, esittäytyivät illallisen yhteydessä. Siitä lähti käyntiin jännittäviä merimiestarinoita, joissa käsiteltiin dramaattisia vaiheita molempien maiden historiassa, sellaisina kuin ne vuosikymmenien mittaan laivan päällä koettiin.

Eesti Kaptenite Klubi oli taas järjestänyt meille sellaista hyvää, että retkeläisten keskusteluissa virisi jo Haapsalussa alustavia suunnitelmia siitä, miten voisimme parhaiten pitää heistä huolta ensi kesänä 2017…

Teksti: Yrjö Tiitinen

PS. Jos jollain jäsenistä on kuvia retkeltä, joita voisimme julkaista, niin lähettäkään ne Lauri Vuoriselle, 
sähköposti: vuorinenlauri02@gmail.com