Jäsentilaisuus- Medlemstillställning Handelsgillet 02.11.2022

Medlemstillställning Handelsgillet 02.11.2022 kl 1800-2100

Tillställningen började med en tyst stund till minnet av Arvi Myyryläinen. Myyryläinen avled på våren.

Efter det berättade ordförande om höstens program.

Kvällens huvudprogram var föreningens medlem sjökapten Mikael Hildens föredrag ”Utopia at sea, are the autonomous ships the real solution to human error”. Han skriver till en bok ett kapitel som publiceras i Holland i nästa år.

Boken är en undersökning om obemannade fartyg, och hur de kommer att opereras i framtiden.

Ämnet är i dag mycket aktuellt för emot obemannade fartyg är vi på väg. Det under vilken tidsperiod det sen händer i en större skala är säkert långt borta ännu, men mycket arbete göres för det på olika instanser hela tiden idag.

Mikael tar inte ståndpunkt till de tekniska lösningarna, utan hans skrivelse undersöker hur vi kan påverka att vi får bort de mänskliga misstagen. Det att är ett obemannat fartyg eller ett fartyg var man satt teknik för att hjälpa besättningen att gör de rätta besluten den rätta lösningen tog han inte ståndpungt till.

Han berättade vilka möjligheter det finns idag, och det finns.

Troligen någon mellanform kommer säkert att vara lösningen hur man kör fartygen före man kommer till helt obemannade fartyg.

Tekniken är redan mycket långt, men det är många saker som måste lösas före det här pusslet är löst.

Han lovade om han får en sponsor till sin skrivelse skickar han besked om hur den kan laddas. Arbetet är ännu på hälften och Föreningen meddelar var man får köpa boken när den kommer till salu.

Efter det här njöt vi av en smaklig laxsoppa och rågbröd.

Vi var 26 på plats.


Jäsentilaisuus Handelsgillet 02.11.2022 kl 1800–2100

Tilaisuus alkoi hiljaisella hetkellä Arvi Myyryläisen muistolle. Myyryläinen menehtyi keväällä.

Tämän jälkeen puheenjohtaja kertoi syksyn ohjelmasta.

Illan pääohjelma oli yhdistyksen jäsen merikapteeni Mikael Hildenin esitelmä ”Utopia at sea, are autonomous ships the real solution to human error” Hän kirjoittaa kirjaan kappaleen mitä julkaistaan Hollanissa ensi vuoden aikana. Kirja on tutkimus miehittämättömistä aluksista, ja miten ne tullaan operoimaan tulevaisuudessa.

Aihe on tänä päivänä hyvin ajankohtainen koska kohti miehittämättömiä aluksia ollaan menossa. Se missä ajanjaksossa se sitten tapahtuu laajemssa mittakaavassa on varmasti aika kaukana vielä, mutta paljon tehdään töitä se eteen eri puolella tänä päivänä.

Mikael ei ota kantaa teknillisiin ratkaisuihin ollenkaan, vaan hänen kirjoitus tutkii miten voidaan auttaa että saadaan inhimilliset virheet pois. Se onko se miehittämätön alus tai miehtetty alus mihin on laitettu tekniikkaa auttamaan miehistö tekemään oikeita päätöksiä, se oikea ratkaisu hän ei ottanut kantaa.

Hän vaan kertoi mitkä ovat ne mahdollisuudet tänä päivänä, ja niitä kyllä on.

Todennäköisesti joku välimuoto tulee varmasti olemaan se ratkaisu millä aluksia ajetaan ennen kun päästään kokonaan miehittämättömiin aluksiin.

Teknikka on jo erittäin pitkälle, mutta on monta asiaa mitä pitää ratkaista ennen kun tämä palapeli on ratkaistu.

Hän lupasi että jos hän saa sponsorin hänen kirjoitukseen hän lähettää HLY:lle tiedon millä se saadaan ladattua. Työ on vielä kesken ja Yhdistys ilmoittaa mistä kirjan saa ostaa kun se tulee myyntiin.

Tämän jälkeen nautittiin oikein maukasta lohikeittoa ja ruisleipää.

Meitä oli 26 paikalla.

Stig Sundberg
Puheenjohtaja/Ordförande.

Kuvia / Bilder finns i vårt galleri