Captain’s Dinner 08.04.2017

Harvinaista herkkua

Captain´s dinner -tilaisuudessa Handelsgilletin Donator-salissa lauantaina 8. huhtikuuta 2017 klo 18-22 oli tarjolla harvinaista herkkua: tavallista kokousta juhlavammissa puitteissa oli mahdollista nauttia päivällistä paitsi HLY:n jäsenten, myös heidän puolisoittensa seurassa. Kuohuviini ja puheenjohtaja Stig Sundbergin tervetuliaissanat avasivat tämän uuden toimintamuodon.

Harvinaista herkkua tarjosi tilaisuuden alussa myös illan esitelmä: merietnologi Anne Ala-Pöllänen kertoi tutkimuksestaan, joka käsittelee sekamiehitystä suomalaisilla rahtilaivoilla. Meillä julkaistaan todella harvoin tällaisia humanististen tieteiden näkökulmin ja menetelmin tehtyjä tutkimuksia, jotka käsittelevät nykyistä ja lähimenneisyyden laivaelämää.

Itse asiassa saimmekin tässä tilaisuudessa kuulla Anne Ala-Pölläsen tutkimustuloksista jo ennen niiden julkaisemista. Hänen tätä aihetta käsittelevä väitöskirjansa ”Happy Ship?: Etnografinen tutkimus suomalaisista ja filippiiniläisistä merimiehistä suomalaisilla rahtilaivoilla” tarkastetaan julkisesti lauantaina 29. huhtikuuta 2017 klo 10 Helsingin Yliopiston päärakennuksen Pienessä juhlasalissa, Fabianinkatu 33, 4. kerros.

Esitelmä viritti vilkkaan keskustelun sekamiehityksestä, josta monilla jäsenillä oli omakohtaisia kokemuksia myös ulkomaisten lippujen alta – yhdessä ja samassa laivassa oli saattanut olla jopa toistakymmentä kansallisuutta ja viisi uskontoa edustettuina.

Ilta jatkui pöydissä lähellä istuvien kanssa tarinoiden, savustettua siikaa, härän entrecotea ja talon juustolimekakkua nauttien. Linja-akvaviittia, talon hyviä viinejä ja perinteellistä kahvia ja konjakkia ei toki unohdettu maistaa.

Meitä oli näillä ensimmäisillä Captain´s dinner -päivällisillä herkuttelemassa yli kolmekymmentä. Mukana oli myös Ålands Skeppsbefälhavareföreningin edustaja Pipsa Mörn. Otimme mielihyvin vastaan hänen kutsunsa vierailla heidän vastaavissa tilaisuuksissaan Ahvenanmaalla.

Yrjö Tiitinen

PS. Valokuvia sivustolta löytyy Kari Lehtosalon ja Yrjö Tiitisen ottamia kuvia tilaisuudesta. Lisääkin kuvia mahtuu, siis jos joku on niitä ottanut.
Lauri Vuorinen