Toimintakertomus 2016

                                            Telakkavierailu 13.01.2016
Yhdistys vieraili Helsingin Hietalahden telakalla ja tutustui J/M Polarikseen. Vierailuuun osallsitui 33 jäsentä. J/M Polaris oli vileä aika paljon kesken ja oikeata kokonaiskuvaa aluksesta ja sen laitteista ei nyt saatu. Päätetty että yritetään saada uusi vierailu aikaiseksi kun J/M Polaris on valmis. Jäänmurtajavierailun jälkeen telakka tarjosi lounaan ja sen jälkeen pidettiin vuoden ensimmäinen kokous telakan tiloissa.
                                            Vuosikokous 09.03.2016
Yhdistyksen vuosikous pidettiin Handelsgilletissä 09.03.2016. 29 yhdistyksen jäsentä paikalla. Yhdistyksen jäsen Paavo Wihuri piti mielenkiintoisen luennon Suomen Huoltovarmuudesta. Vuosikokouksessa valittiin uusi hallitus. Hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Stig Sundberg, muuten vanha hallitus jatkaa.
                                            Jäsenkokus 11.05.2016
Jäsenkokus 2/2106 pidettiin Arctia Shippingin tiloissa J/M Urholla. 26 jäsentä paikalla ja puheenjohtajana toimi varapuheenjohtaja Lauri Vuorinen. Yhdistyksen jäsen Hannu Ylärinne esitteli J/M Urho jäsenille ja sen jälkeen pidettiin jäsenkokous J/M Urholla. Yhdistyksen jäsen Kari Wallin tiedusteli Hannu Ylärinteeltä olisiko mahdollista vierailla J/M Polariksella syksyllä ja Hannu Ylärinne lupasi järjestää vierailun.
                                            Haapsalu 20-21.08.2016
Helsingin Laivanpäällikköyhdistyksen ja Eesti Kaptenite Klubin perinteellinen tapaaminen oli tänä kesänä 2016 Haapsalussa, sata kilometriä Tallinnasta lounaaseen. Haapsalu on maineikas kylpyläkaupunki meren rannassa. Sillä on erikoinen menneisyys vanhan ruotsalaisasutuksen takia. 
Suomesta tulleita retkeläisiä oli kolmekymmentä. Mukana oli niin näiden tapaamisten veteraaneja kuin ensikertalaisiakin: kaiken kaikkiaan edustava joukko, kiitos erityisesti retkelle osallistuneiden puolisoiden!
Suomenlahti ylitettiin menomatkalla Helsingistä Tallinnaan Superstar-aluksella ja paluumatkalla Star-aluksella. Matkat Tallinnasta Haapsaluun ja takaisin sekä kiertoajelut tehtiin samalla tilausbussilla. Suomenkieliset opastukset ja tarvittaessa tulkkaukset olivat tarjolla jokaisessa kohteessa.
Heti tultuamme Haapsalun kaupunkiin aloimme mainion oppaamme johdolla tutustua siihen. Ensin vierailimme pitsikeskuksessa, jossa näimme omin silmin, miten aito Haapsalun pitsihuivi vedetään naisen sormuksen läpi.
Piispanlinna oli vaikuttava muistutus siitä, miten satojen vuosien mittaan paitsi maalliset myös eri suunnista tulleet uskonnolliset vallanpitäjät ovat moneen kertaan vaihtuneet. Legendaarista Valkeaa Daamia emme nähneet Piispanlinnan kastekappelin keskimmäisessä ikkunassa, koska oli upea elokuun aurinkoinen päivä eikä täysikuinen yö.
Rannarootsin museo, Noarootsin-kierros, 1200-luvulla rakennettu kirkko ja siihen kuuluva pappila, von Rosenin kartano… Asiantuntevan yleisoppaamme ja noita kohteita hoitavien ihmisten yhteistyön tuloksena meille avautui parissa päivässä tämän ruotsalaisvaikutteisen alueen menneisyyttä ja nykyisyyttä. Paluumatkalla Haapsalusta Tallinnaan sunnuntaina herkullinen lounas syötiin Laitsen linnassa.
Oma lukunsa oli taas lauantain illanvietto Laine-hotellin illallispöydän ääressä – ja erityisesti sen jälkeen. Virolaiset isännät puolisoineen, jotka olivat mukanamme koko vierailun ajan, esittäytyivät illallisen yhteydessä. Siitä lähti käyntiin jännittäviä merimiestarinoita, joissa käsiteltiin dramaattisia vaiheita molempien maiden historiassa, sellaisina kuin ne vuosikymmenien mittaan laivan päällä koettiin.
Eesti Kaptenite Klubi oli taas järjestänyt meille sellaista hyvää, että retkeläisten keskusteluissa virisi jo Haapsalussa alustavia suunnitelmia siitä, miten voisimme parhaiten pitää heistä huolta ensi kesänä 2017.
                                            Jäsenkokous 28.09.2016
Jäsenkokouksessa oli läsnä 18 jäsentä. Ennen jäsenkokousta Huoltovarmuuskeskuksen logistiikkapäällikkö Raija Viljanen piti alustuksen ”Huoltovarmuus Suomessa – Logistiikka ja merikuljetukset”. Puheenjohtaja kiitti Raija Viljasta alustuksesta luovuttamalla hänelle Sven-Erik Nylundin kirja ”Sjösäkerheten var deras mål” signeerattuna.
Kokouksessa otettu esille se, että yhdistys sivuutettiin Sea Sunday palkinnon valintatilaisuudesta. Syy siihen oli, että yhdistyksen yhteystiedot eivät olleet raadin käytettävissä. Asia on korjattu ja yhdistys on mukana tulevaisuudessa, koska yhdistys on perustajajäsen ja on ollut mukana alusta asti.
                                           
                                            Vierailu Neste Oililla 20.10.2016
Vierailu onnistui hyvin. Mats Johansson ja Jacob Granqvist ottivat HLY vastaan ja pienen alkudrinkin jälkeen Mats ja Jacob kertovat Neste Oilin nykytoiminnasta ja siitä syntyi vielä keskustelu Neste Oilin merikuljetuksista ja kuka ne hoitaa tulevaisuudessa. Sitten nautittiin kahvia sekä iltapala. Puheenjohtaja luovutti yhdistyksen viirin Neste Oilille ja toivoi, että se löytää paikkaansa rahtausosastolta. Yhdistyksen puuhamiehenä toimi jäsen John Konkola. Mats toivotti meidät tervetulleeksi uudestaan.
                                            Kunniakäynti Merenkulkijoiden muistomerkillä
Merenkulkujärjestöjen kunniakäynti Merenkulkijoiden muistomerkillä, Helsingin Eiranrannassa Ursinin kalliolla, tehtiin 5.11.2016 alkaen klo 1200.
Kunniakäynnin jälkeen oli kahvitilaisuus Suomen Merimieskirkko ry:n kokoustiloissa Albertinkatu 2 Helsinki.
                                           
                                            Jäsenkokous 07.12.2016
Jäsenkokouksessa läsnä 27 jäsentä. Hallitus esitteli uudet säännöt jäsenille ja siitä syntyi aika vilkas keskustelu. 3 § aiheutti pitkän keskustelun ja se sanamuoto esitetään uudestaan jäsenille 8.3.2017 vuosikokouksessa.
Sitten nautittiin perinteisestä jouluvoileivästä, mikä oli todella maittava.
                                            Hallitus
Hallitus kokoontui 4 kertaa vuoden aikana. 11.2.2015, 28.4.2016, 1.9.2016, 10.11.2016.
HALLITUS
Helsinki 8.3.2017