HELSINGIN LAIVANPÄÄLLIKKÖYHDISTYS 1875-2015


Arvokkuus ja rentous yhdistyivät lauantaina 24. maanantaina 2015 tavalla, jonka vain merimies voi tietää. Helsingin Laivanpäällikköyhdistys juhli 140-vuotista taivalta juhlapäivällisillä  Handelsgilletin Donator-salissa. Puheenjohtaja Kari Wallinin isännöimässä kutsuvieraspöydässä istuivat laivanpäällikköyhdistysten edustajat Tallinnasta, Turusta, Maarianhaminasta ja Tampereelta.

 Suomen Laivanpäällystöliiton uusi toiminnanjohtaja ja Suomen Merimieskirkon uusi pääsihteeri olivat myös noudattaneet kutsua, ja löytyipä kutsuvieraspöydästä kaksi kaphoornariakin. Helsingin Laivanpäällikköyhdistyksen nykyisen hallituksen lisäksi kutsuvieraspöydässä oli myös sen edellinen puheenjohtaja Timo Nenonen terveydentilan asettamista rajoituksista huolimatta. Koko salissa oli yhteensä 83 henkilöä. Ilahduttavan monella kutsuvieraalla ja jäsenellä oli puoliso mukana.

Tervehdyspuheensa jälkeen puheenjohtaja Kari Wallin palkitsi seitsemän henkilöä yhdistyksen viireillä, joiden jalustassa olevaan hopealaattaan oli kaiverrettu saajan nimi, yhdistyksemme nimi ja juhlan päivämäärä. Yhdistyksen hallitus oli myöntänyt tämän huomionosoituksen seuraaville: Rein Raudsalu ja Enn Kreem Eesti Kaptenite Klubista, Yngve Sundqvist, Sven-Erik Nylund, Timo Nenonen, Lauri Heikkilä ja Paul Ervast Helsingin Laivanpäällikköyhdistyksestä.

Juhlapuheen piti Sven-Erik Nylund. Hän käsitteli puheessaan Helsingin Laivanpäällikköyhdistyksen historiaa sen perustamisesta 1875 lähtien, taustoittaen sitä aikaisemmillakin tapahtumilla ja toimijoilla. Hän oli valinnut näkökulman, jolla otti yleisönsä ja sai kaikki kuuntelemaan niin tarkasti, että tuskin mikrofoniakaan olisi tarvittu. Hän nimittäin keskittyi henkilöihin ja kertoi yhdistyksen historiaa kertomalla sen puheenjohtajista.

Musiikki oli olennainen osa tilaisuuden tunnelmaa. Oopperalaulaja Henrik Lambertin johtama kvartetti esiintyi kaksi kertaa illan aikana. Molemmilla kerroilla nämä klassisen laulun taitajat esittivät kolme laulua, joiden ilmeet vaihtelivat riehakkuudesta tunnelmointiin. Kuulimme sananmukaisesti jännitystä, seikkailua ja romantiikkaa laulettuna.

Jännitystä riitti myös allekirjoittaneelle kvartetin tullessa esiintymään toisen kerran. Kahvitarjoilu pöytiin oli juuri alkanut ja myös baari oli avattu. Baarin eteen kvartetin esiintymispaikalle muodostui jono, kun merikapteenit hakivat konjakkeja kahvin seuraksi. Jotta kvartetti pääsisi laulamaan, oli tehtävä hemingwayt. Tarina kertoo, että liittoutuneiden mukana Normandiassa maihin noussut kirjailija Ernest Hemingway valtasi Ritz-hotellin baarin 25.8.1944 ja hääti sieltä pois paikan ensin löytäneet brittisotilaat. Suomalaisten merikapteenien häätäminen pois baarin konjakkijonosta oli vaativuudeltaan hyvinkin verrattavissa Hemingwayn suoritukseen.


Yrjö Tiitinen
Juhlatoimikunnan puheenjohtaja